+36 30 426 8851
info(kukac)bernikert.hu

Hypertufa készítése

Minikertek, tündérkertek varázslatos világa

Hypertufa készítése

A tufa egy nagyon porózus természetes törmelékkőzet. Kb. 80 évvel ezelőtt fedezték fel, hogy az alpesi növények milyen jól érzik magukat benne. Ezeket a különleges növényeket ugyanis igyekeztek valahogy kiemelni a sziklakertből, hogy a többi növény ne nyomja el őket, illetve kiemelt helyet és figyelmet kapjanak. Tufából készült itatóvályút, régi mosogatót igen nehéz beszerezni. A hypertufa azonban jól tudja helyettesíteni és könnyedén elkészíthető. Készíthetsz belőle kővályú utánzatot, valamint megalkothatod saját szikládat is.
hypertufa9.jpg

A hypertufa előnyei:

  • egy vályú készítéséhez igen nagy darab tufa szükséges, ez elég ritka és nagyon drága is,
  • a hypertufa készítéshez szükséges anyagok könnyen elérhetők és olcsók,
  • hypertufa használatával bármilyen méretű edényt tudsz készíteni sziklakerti növényeidnek, mely sokkal könnyebb lesz, mint egy hasonló méretű beton edény.

hypertufa1.jpg

Alapanyagok: homok, tőzeg vagy komposztált fakéreg, cement (friss cementet használj, ne régit, ugyanis gyengébb lesz a végeredmény)

Receptek
A hozzávalók arányát lehet variálni úgy, hogy a hypertufa valamely kő megjelenéséhez hasonlítson.
Mészkő: 1 rész homok, 1 rész cement, 1 rész tőzeg vagy fakéreg. Én ezt a verziót próbáltam ki.
Homokkő: 5 rész homok, 2 rész cement, 3 rész tőzeg vagy fakéreg.
Tufa: 1 rész homok, 1 rész cement, 2 rész tőzeg vagy fakéreg. Ez a recept egy igen porózus végeredményt ad, ami nagyon hasonlít a természetes tufához, de könnyen károsodik fagy esetén. Ha kültéren szeretnéd elhelyezni, ezt a receptet nem érdemes használni.

Keverés és kezelés
Az elkészítéshez érdemes kesztyűt (gumikesztyűt) húzni és még maszkot is használni, hogy a cement belélegzését elkerüljük. Rendszerint lehet az alapanyagokat a kiválasztott recept alapján azonnal a „zsákból” összekeverni, azonban, ha a homok nedves, akkor érdemes először kiszárítani.

Egy vödörben keverd össze a száraz hozzávalókat, majd adj hozzá egy kis vizet. Ne túl sokat, csak szépen adagolva, hogy túlságosan ne legyen vizes. Ha kész, akkor lehet egy sablonba tölteni a keveréket.

Sablon lehet:
• 2 különböző méretű műanyag edény: ezeket érdemes kis olajjal kikenni vagy fóliát tenni bele, hogy a mintából könnyen ki lehessen borítani a tőzegbetont.
• Fából összerakott sablon: ezt úgy érdemes összeácsolni, hogy könnyen szétszedhető legyen.
• bármi, amit nem sajnálsz szétszedni, széttépni: tejesdoboz, kartondoboz, stb.

A keverékkel való megtöltés után a sablont kicsit meg kell rázogatni, hogy a benne levő légbuborékok a felszínre kerüljenek. Rakd bele a belső edényt is, akár egy nagyobb kővel lesúlyozva. Az aljára tegyél egy-két rövid botot, ha szeretnél vízelvezető nyílást a kaspóra (kültérire feltétlenül kell!), vagy utólag is fúrhatsz rá.

hypertufa4.jpg

hypertufa5.jpg

hypertufa6.jpg

Burkold fóliába, majd rakd a napra a tőzegbetonnal megtöltött formákat, hogy szép lassan ki tudjanak száradni. 1-2 nap múlva lehet kibontani a fóliából, ennyi idő alatt kellően megköt a tőzegbeton. Először a belső, aztán a külső formát vedd le. Ha eddig nem készítettél vízelvezető nyílást rá, akkor érdemes egy lyukat fúrni az aljára. A külső felületét egy fémkefével lehet még rusztikusabbá tenni illetve csiszolópapírral is megcsiszolhatod, ha szép sima felületet szeretnél. Ültetés előtt azonban még pár hetet lehet várni a teljes száradásra (mérettől függően).

Itt látható a végeredmény:

hypertufa7.jpg

A formát lehet még variálni számtalan módon, pl. bevonni vele régi tálat, gumikesztyűbe tölteni stb… Szóval jó próbálkozást!

Ha további információkat szeretnél, érdekes, kerti dekorációkról, minikertekről, tündérkertekről iratkozz fel hírlevelünkreHa szeretnél többet olvasni a minikertekről, tündérkertekről, töltsd le “A tündérkertek varázslatos világa” című ingyenes e-book-t. Itt tudod letölteni.

Tündéreket, minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot, falikerti termékeket találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, kerti dekorációk, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

Elindult a Minikert, tündérkert pályázat 2018! A nevezéshez csak egy fotó kell! Itt olvashatod el a részleteket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.