Sziklakert

A kert legcsodálatosabb és leghatásosabb építménye a sziklakert, mely egy kedves tájra emlékeztet. Hegyek és völgyek kicsinyített mása, mely szem közelbe hozza és hallhatóvá teszi a víz kristály csillogását, a vízesés zuhatagát, a patak csobogását (Heath, 1908).

Az alpesi növények szerelmeseinek a kert legfontosabb építménye (Wright, 1911).

A sziklakert nem csupán a természet imitálása, hanem vonalak, formák, színek pontos összeválogatása. Olyan, mint egy kínai festmény, mely teljes harmóniát mutat. Egy sziklakert, melyet művészi szemmel építenek meg, sokkal szebb, mint amit a természet képes produkálni. Frank Kingdon Ward jegyzi meg 1948-ban kiadott „Common Sense Rock Gardening” című könyvében (Thomas, 1989).

Mit jelent ma egy sziklakert? Leginkább kertünk egyik legkülönlegesebb, ugyanakkor legdrágább éke. Kis fantáziával megjeleníthetjük vele az Andok vonulatait, zúgó folyók gyönyörű látványát vagy akár gyermekkorunk kedves tájait. Megvalósíthatjuk napos, de akár árnyékos helyen is, eldönthetjük, hogy öntözött kertet szeretnénk-e létrehozni vagy a lehullott csapadékot fogják a növények felhasználni. Mindezek nagyban befolyásolják a beültetendő növényeket, de talán a legfontosabb, hogy a legszebb kert is elveszíti hangulatát, ha nem illeszkedik a környezetébe.

Tovább a sziklakert kialakulásának történetére

Kew Garden sziklakert

Sziklakert kialakítása igen gondos tervezést és növénybeültetést igényel. Amennyiben sziklakertet szeretne építeni és szeretné a megfelelő sziklakerti növényeket megtalálni, kérem látogassa meg a Sziklakerti növények oldalt, melyen a növények rövid leírással és képekkel szerepelnek, így segítve a választást.

Sajnos nem mindenkinek van kertje, de ahhoz, hogy növények között éljünk ez nem is feltétlen szükséges. Kialakíthatunk gyorsan és egyszerűen minikerteket is, melyeket az erkélyen, teraszon, esetleg az ablakpárkányon helyezhetünk el. Elkészítésük igen egyszerű azonban érdemes néhány alapszabályt betartani. Ezek kialakításáról olvashat a Minikert és a Tündérkertek menüpontok alatt. Néhány minta minikert fotójával segítve a választást.

Amennyiben szereti a különleges sziklakerteket ajánlom még a Kew Royal Botanic Garden-ről és a Chelsea Physic Garden sziklakertjeiről készült fotókat, leírásokat. Természetesen érdemes felkeresni is ezeket a nagyszerű kerteket!

Ha szeretnél többet olvasni érdekes kerti dekorációkról, házilag is könnyen elkészíthető ötletekről, növényekről, minikertekről, tündérkertekről: iratkozz fel a hírlevélre, vagy nézz szét a Bernikert Blogon is.