Emelt ágyás készítése

 
A kert látványossága lehet egy emelt ágyás, magasságot adva egy egyébként sík területnek. Emelt ágyásokat különböző helyeken lehet alkalmazni, akár a terasz sarkában is, hogy elkülönítsük a kerttől. Építéséhez anyagok igen széles választéka áll rendelkezésre. Érdemes a kertünk stílusának megfelelőt választani, hogy az emelt ágyás és a kert egységes képet alkosson.

emelt ágyás
A kép forrása: pinterest.com

Emelt ágyás készítése különösen praktikus az alábbi esetekben:

Emelt ágyást sokféle anyagból lehet építeni, mindegyiknek van előnye, hátránya...

Fém

A képen egy szabadalmaztatott ausztrál termék (acélból készült) látható, mely több méretben is kapható. Nagyon egyszerűen használható. Nálunk még nem láttam, de vannak fenntartásaim a használatával. Szerintem a fém nagyon felmelegszik, és így a benne levő növényeket sokkal gyakrabban kell locsolni. Árnyékosabb, hűvösebb helyre azonban remek lehet, mert nagyon szép, modern hatást kelt.
fém emelt ágyás
A kép forrása: cityfarmer.info

A kő nagyon szép megjelenést ad az ágyásnak a kertben, de ez az egyik legdrágább megoldás. Rétegezett kővel a legkönnyebb dolgozni és jól is néz ki. Lazán is le lehet rakni száraz falként, így további ültetési helyet biztosítunk a falban. Kerekített kövek használata nagyon nehézkes és végül az eredmény sem túl szép.
kő emelt ágyás
A kép forrása: landscapingnetwork.com
kő emelt ágyás
A kép forrása: gardeninginraisedbeds.com

A lenti képen látható emelt ágyás (fűszerspirál) az Urbanfarmnál beszerezhető. Érdekes kombinációja a fémnek és a kőnek. Előnye, hogy könnyen megvalósítható.
Gabion spirál
A kép forrása: urbanfarm.hu

Fa

Talán ez a leggyakrabban használt anyag emelt ágyásokhoz. Érdemes használat előtt kezelni őket, hogy sokáig díszítsenek a kertben. Emelt ágyáshoz megfelelő lehet azonban egy régi faláda is, melyet érdemes lecsiszolni, majd a kívánt színre festeni. Ha zöldséget szeretnénk benne termeszteni lehetőleg kezeletlen fát használjunk pl. cédrust.
Nagyon divatos most a raklapok felhasználása, sokféle emelt ágyást lehet belőlük építeni. Étkezésre szánt növények termesztése esetén, mindenképp tájékozódjunk, hogy mivel van kezelve a fa.
fa emelt ágyás
A kép forrása: lushome.com
fa emelt ágyás
A kép forrása: bhg.com
Találtam előre elkészített fa emelt ágyás keretet is, nem túl nagy (1m x 1m), itt megvehető urbanfarm.hu

Zsalukő

Ezek a beton elemek szélesek, nagyok, könnyű és gyors építeni velük. Ezeket le lehet fektetni habarcs nélkül, ha a szélesebb oldalukra vannak fektetve (max 50 cm magasságig). Az elkészült fal van annyira széles, hogy ülni is lehet rajta. Előnye, hogy gyors és olcsó megoldás, hátránya, hogy az elkészült fal nem túl szép, foltos lesz esős időben. Több megoldás is van, hogy dekoratívabb legyen:
zsalukő
A kép forrása: vegetablegardener.com
A mi emelt ágyásunk is zsalukőből készült, nagyon tetszett, hogy olyan gyors volt az építése, most még ülepszik benne a komposzt és a kerti föld keveréke. Addig is nekifogok a mozaikkal való díszítésnek, majd jövök a képekkel.

Tégla

Téglák, egyéb építő elemek igen széles választékban elérhetőek a barkácsáruházakban, tüzépeken, kőkereskedésekben. Elég sok tégla készül kő utánzatnak. A nagyobb méretűeket le lehet rakni habarcs nélkül is, de a kisebb darabokat feltétlen szükséges alapra fektetni habarccsal, ezek szép, szabályos megjelenést kölcsönöznek a falnak. A térköveket sokszor használják a kocsi beállók elkészítéséhez. Ha az ágyásunk közel van a házhoz vagy a beállóhoz, akkor hasonló kövek használata jó választás lehet, egységesebb képet kapunk.
tégla emelt ágyás
A kép forrása: houzz.com
Az emelt ágyás szép, rendezett megjelenést adhat még a konyhakertünknek is.
rendezett konyhakert
A kép forrása: indulgy.com

Emelt ágyás készítésénél ne feledkezzünk meg az újrahasznosításról sem. Különleges emelt ágyások készíthetők, régi kosarakban, kádban.... Na és persze emelt ágyás régi ágyban :-).
fonott emelt ágyás
A kép forrása: providenceltddesign.com
kád emelt ágyás
A kép forrása: architectureartdesigns.com
agy
A kép forrása: architectureartdesigns.com

Egy emelt ágyásban, akár egy tündérkert, vagy egy egész tündér falu is elférhet....
tündérkert
A kép forrása: fairygardening.org

Kiegészítőket a tündérkertedhez találsz hozzá a Bernikert Webshopban.

Emelt ágyás készítéséhez...

Ha érdekel a kerti dekoráció, mindenféle érdekesség a kertészet világából, tündérkert, minikert készítése kövess minket a facebook-n a Bernikert oldalon, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre a Bernikert Webshopban.